Sticla - Geam Termopan

80% din suprafata unei ferestre este geamul termoizolant

Geamul termopan ocupa aproximativ 80% din suprafata ferestrei si este foarte important sa fie bine executat.

Sigilarea dubla a geamului termopan cu material butilic asigura etansarea necesara unei izolari termice superioare.

Geamul termopan are introdus intre foile de geam argon direct pe linia de productie, nu prin supape, obtinand un coeficient de transfer termic de 1.1W/mpK.

In cazul geamului tripan (cu 3 foi de geam) grosimea recomandata este de 40 milimetri cu foaia de la mijloc de 6 milimetri pentru a prelua socurile termice si 2 foi tratate termic.

Geam Termopan

Bagheta dintre foile de geam in standar este din inox continua, insa la cerere se poate folosi cea din din material tip PVC in cu tehnologia WarmEdge. Aceasta este mai performanta din punct de vedere al conductivitatii termice. acest tip de bagheta este recomandat in cazul caselor pasive.

In cazul suprafetelor mari de stica, se folosesc sticle cu grosimi mai mari sau chiar sticle de tip duplex. Sticla Duplex este de asemenea folosita si in cazul geamurilor termopan ce necesita protectie antiefractie. Acest tip de sticla este formata din 2 foi de sticla ce grosimi de 3 sau 4 milimetri cu o folie de protectie PVB de 1 sau 2 milimetri intre ele. Principul de executie este acelasi ca la parbrizul de la masina.

Pentru efecte deosebite se utilizeaza sticle decorative ce au modele aplicate din productie, in masa sau la cerere se pot sabla chimic diferite modele si culori.

Tipuri de sticla

Sticla transparenta (float) – se obtine prin topirea intr-un cuptor la temperatura de 1500oC a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu (agent de lichefiere), calcar si dolomita (agent de stabilizare) intr-o baie de staniu, dupa care este racit treptat la temperatura ambianta. Suprafetele sticlei sunt perfect paralele si netede.

Sticla colorata in masa – se obtine din sticla transparenta prin adaugarea de diferiti oxizi metalici (verde, gri, bronz, albastru). Datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.

Sticla reflectorizanta – se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.

Sticla cu emisivitate scazuta (Low-E) – se obtine din sticla transparenta pe fata careia se aplica un strat metalic sau de oxizi metalici. Proprietatea esentiala a acestui tip de sticla este ca redirijeaza spre interior radiatia termica. Se foloseste de obicei pe fata 2 sau 3 a temopanului.

Sticla de securitate – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de butiral de polivinil (PVB) de grosime 0,83mm. Daca sticla se sparge, cioburile raman lipite de folie diminuand riscurile de taiere.

Sticla antiglont – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finala este este functie de diversele tipuri de arma la care trebuie sa reziste.

Sticla rezistenta la foc – se obtine prin alaturarea mai multor foi de sticla intre care se gaseste un strat special transparent care impiedica propagarea caldurii prin radiatie si asigura integritatea geamului.

Geamul securizat (calit) – se obtine dintr-un geam float tratat termic. Geamul este incalzit la peste 600oC si apoi racit repede (cand rezulta o calire) sau mai lent (cand rezulta o intarire termica) cu o viteza riguros controlata. Comparativ cu geamul float rezistenta la socuri mecanice este de doua ori mai mare in cazul tratarii termice si de cinci ori mai mare in cazul calirii. Sticla ornamentala – este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Sticla clima-guard solar / 4 season Avantaje: diminuarea efectului de sera, in special in timpul verii; reducerea consturilor cu energia electrica necesare sistemelor de aer conditionat; permite patrunderea luminii naturale in incapere (avantaj important fata de sticla reflexive).

IMPORTANT: Pentru a obtine o izolare fonica superioara se va folosi geamului termopan cu sticle de grosimi diferite ( ex: 6mm cu 4mm), atenueaza zgomotul cu 30~40% mai mult decat geamul termopan executat cu sticle de aceeasi grosime

Protectie termica si solara pe tot parcursul anului

O inovatie a ultimilor ani este sticla 4Seasons pe scurt 4S, care pe langa proprietatea de a tine caldura in casa pe timp de iarna, are si proprietate de control solar pe timp de vara.

Controlul solar se refera la reducerea efectului de sera ceea ce se traduce prin reducerea de costuri la energia electrica folosita de sistemele de racire pe timp de vara. Toate ferestrele Salamander pot fi echipate cu sticla Planither 4S.

Copyright © 2013. Icetech. All rights reserved
Webdesign by Icetech